Saturday, April 16, 2016

Florida Keys ja veidike veel

 Florida Keys: Troopilste saarte rida ca 120 miili ulatuses, asub Vaikse Ookeani ja Mehhiko lahe vahel. Saari ühendab  sildadest   maantee US Highway 1, mille abil on võimalik jõuda  kõige viimasele saarele ja suurimasse linna Key West, kus asub USA kõige lõunapoolseim tipp. 
1910. aastal ehitati sildade vahele rogiliiklus, kuid  1935. aasta torm lõhkus  rööpad sedavõrd, et neid taastatud. Eriliseks teeb selle kandi see, et  siin asuvad korallrahud, millelaadseid kusagil mujal USAS näha pole võimalik. Turistide põhitegevusteks on snorgeldamine, paadisõidud, kalapüük ja sukeldumised. Loomulikult ka kohalikud baarid ja sealne melu.   


Distants: 435 miili. 

Päeva põhiplaani moodustab Florida Keys (Võtmete) läbimine edasi-tagasi+ tagasidõit veel kaugemale üles Everglades pargist välja. 

Meie kiirvisiit  algab Homestead linnast. Tänu ülivarajasele ärkamisele on täna võimalik poolel teel tervitada päikese eha. Kindlasti  armas vaatepilt. Nii arvasid ka kohalikud erinevad tuvid ja linnud, kes hommiku rituaale tegid, tiibu sirutasid ja  end uuele päevale vastu korda sättisid meie peatuskohas. 



Edasised saared möödusid kui unenägu. sillad-sillad-sillad ning vesi-vesi-vesi. Kui neid vahepeal polnud, olime järelikult jälle kusagil saarel. Lõpuks  oligi käes   ennelõunane tund ja  Key West. Vilinud tiristidena viskasime ühe inimese juba  Lõunapunkti pildistamise järjekorda ja  suundusime autot parkima. Vähemalt 30 minutit aja kokkuhoidu saavutatud kuna järjekord oli tõesti pikk. 










Kui juba olla Key Westis, peaks ikka üle vaatama ka Hemingway kodumuuseumi koos tema suure portsu  hulgivarvastega kassidega. Ilus maja  lummava aia ja tõepoolest suure portsu kassidega. Isegi suveniiri poodi sisenedes tervitab kõigepealt  veidike kassi uriiniline aroom saabujaid.  Tegelikult aga oli   sellekirjaniku maja väga armas, kergelt luksulik  ja veidike omamoodi.  Kui alguses  kahtlesin, kas hakkan raha raiskama  kellegi kodumuuseumi peale siis  lõpuks olin rahul, et ikka positiivselt sai otsustatud. 





Kassidel oli lausa oma väiksem mudel Hemingway majast, kus nad siis oma uneaja mööda said veeta. 


Olles tublid ja kiired, saime lubada endale enne päikese loojangut veel pisikese aja  Everglades pargis. Pimedas alligaatorite vahel ukerdamine ei tundunud kellegile meeldiva variandina.

 Teel  matkarajani nägime tee ääres loodusfotograafi, kes kutsus vaatama   oksal istuvat öökulli. Mõnus positiivne   kogemus  linnu nägemiseks vabas looduses.


Esimese raja pikkus oli ca 1 km. Ilus laudrada nagu Eesti RMK matkarajal viibiks. Ainult kõrvale ei tahtnud rajast vette kukkuda:).  Olles poolel teel  ja pidades  vaidlust selle üle kas alligaatorid ikka elavad sellises mudrusoos või pigem puuderikkamal alal, loivas rahulikult meie poole suur  alligaator. Vaidlused said lõpetatud. Lisaks alligaatorile  oli vees  paksult pisikesi  kalasid ja rohus  pesa ehitamas erinevaid linde. Rahu ei andnud ka suured  maamesilase moodi  putukad.






Teel järgmise rajani loivas  tee ääres nagu tellitult suur  pehme kilbiga kilpkonn, kes lasi ennast ilusti pildistada  ja seejärel  sibas sulpsti soisesse vette  oma toimetusi tegema. 



  

No comments:

Post a Comment